رابط کاربری(UI)

رابط کاربری

رابط کاربری

آیا تا به حال شده وارد سایتی شوید و با صفحه ای مواجه شوید که کلی عکس و متن های مختلف به طور نامرتب و بسیار زیاد در آن گذاشته شده باشد؟ آیا در آن زمان دوست نداشتید که همان موقع طراح آن سایت را می دیدید و به او می گفتید که سایتی که طراحی کرده چگونه اعصاب شما را نشانه گرفته است؟

یا مثلا بگویید چرا بدون دانستن فلسفه رنگ ها آن ها اینقدر نامناسب کنار هم قرار داده است ؟ یا بگویید کاش میشد از فونت بهتری در طراحی سایتش استفاده می کرد، در واقع الان ما داریم راجع به یو آی (ui) یا همان رابط کاربری صحبت می کنیم که امروزه به حرفه ای درآمدزا و پرسود تبدیل شده است.

UI (user interface) یا رابط کاربری:

UIدر واقع جنبه ظاهری و بصری سایت می باشد،تصور کنید وارد یک سایت یا اپلیکیشن از موبایل می شوید،طراجی ظاهری، طراحی محل قرار گیری منو ها، دکمه ها و… همه و همه جز رابط کاربری می باشد، در واقع UI یا رابط کاربری به معنای رابط بین کاربر و محصول یا سیستم می باشد.

رابط کابری ظاهر یا هرچیزی است که کاربر در سایت شما می بیند و به واسطه آن با محصول دیجیتالی یا خدمات شما ارتباط برقرار میکند مثل رنگ ها ، سایز ها، جداول، ماژول، ویدیوها و…

از آنجایی که تعامل داشتن و مشارکت کاربر اهمیت بسیاری دارد، بنابراین واسط موردنظر باید به گونه ای طراحی و آماده‌سازی شود که به ساده‌ترین شکل ممکن تعامل و ارتباط میان کاربر و سیستم برقرار شود، با این حال فراموش نکنید زیبایی، رنگ بندی و المان‌های بصری غالبا برعهده گرافیست می باشد و ایجاد سهولتِ کار از وظایف طراح رابط کاربری است.

ui

ui

طراح رابط کاربری چه کسی است؟

کسی است که مشخص می کنند المان ها هرکدام در کجای صفحه قرار بگیرند، یا مثلا پیام های خطا و هشدار کجا و چگونه به کاربر نمایش داده شود، به طور کلی طراحی صفحه به چه صورت باشد تا کاربر به ساده ترین شکل ممکن با سیستم تعامل داشته باشد.

قطعا نیازی نمی باشد که طراح رابط کاربری گرافیست قهاری باشد، ولی این روزها به این موضوع اهمیت داده می‌شود و هر چه طراح رابط کاربری از طراحی و گرافیک بیشتر اطلاعات داشته باشد، خروجی کار به مراتب عالی تر خواهد بود و این روزها اکثرا UI Designerها توانمندی‌های مختلفی دارند.

طراحی UI متشکل از چه بخش هایی است؟

طراحی دیداری:

قسمت دیداری در طراح رابط کاربری بسیار حائز اهمیت می باشد چون اولین قسمتی است که کاربر با آن ارتباط می گیرد، اگر زراح کاربر خوبی نداشته باشید برای همیشه کاربرتان را از دست خواهید داد، طراحی دیداری شامل موارد مختلفی همچون استفاده مناسب از عکس‌ها، تایپوگرافی، طرح‌بندی، رنگ‌بندی، استفاده از المان‌های مختلف، به کارگیری المان‌های تصویری و… می‌شود.

شما باید در عین اینکه تلاش کنید زیبایی ظاهری را حفظ کنید، اصول جدید را نیز رعایت کنید تا دسترسی برای کاربران با ساده ترین روش ممکن انجام شود.

طراحی گرافیکی:

طراحی گرافیکی برای قسمتی می باشد که تمام المان‌های دیداری شامل عکس‌ها، تایپوگرافی، تصویرهای متحرک، موشن گرافی و… به سبکی حرفه‌ای و هنرمندانه باهم ادغام شوند و ظاهر و طراحی خلاقانه و زیبای خود را به رخ همه می کشاند.

رنگ بندی و هویت بصری:

استفاده درست از روانشناسی رنگ‌ها، به‌کارگیری به جا و دقیق رنگ‌ها برای قسمت‌های مختلف و حفظ ساختار یکپارچه و هویت دیداری نکات مهم است که باید در بخش‌های مختلف طراحی کاربری رعایت کنید، شما باید در جای درست به صورت هدفمند و هوشمندانه از رنگ‌های موردنظر استفاده کنید تا بتوانید ارتباط و تعامل بیشتری با مخاطبان خود داشته باشید.

تایپوگرافی:

نوشته‌ها و فونت‌ها یکی از مهمترین قسمت های طراحی رابط کاربری اند؛ چرا که بیشتر پیام شما باید از راه همین نوشته‌ها به کاربر منتقل شوند و باید در حین رعایت خوانایی کامل، از فونت زیبا با سایز متن مناسب استفاده شود.

 

UI از کجا آمده است؟

در دهه 1980 نخستین رابط کاربری به وسیله شرکت زیراکس (Xerox) ارتقا پیدا کرد، با استفاده از این تغییر، کاربران می‌توانستند دستورات را از طریق آیکون‌ها، دکمه‌ها، منوها و باکس‌ها بفرستند و با رایانه کار کنند، این به معنی بود که دیگر کدنویسی لازم نبود و انقلاب در UI از این زمان به بعد شکل گرفت.

در سال 1994 اپل کامپیوتر شخصی مکینتاش را به بازار وارد کرد، این سیستم اولین PC موفق تجاری بود که از کلیک و موس به عنوان رابط کاربری جدید استفاده می‌کرد، دسترسی راحت و رایج شدن رایانه های شخصی موجب شد که جرقه‌ی طراحی رابط کاربری در ذهن افراد زده شود.

چون اگر کاربران نمی‌توانستند با رایانه ها تعامل داشته باشند آن‌ها فروش نمی‌رفتند، در نتیجه طراحی UI متولد شد.

طراح UI باید چه مهارت هایی را بداند؟

درست است که کار طراح رابط کاربری با طراح گرافیک متفاوت می باشد، اما او هم با زیبایی شناسی و حل مسئله سر و کار دارد پس در اولین قدم باید با چند مفهوم ساده مثل، علم رنگ‌ها‌، فونت، کانتراست، و دنیای طراحی آشنایی داشته باشد.

و طراحی نهایی ملزم به آشنایی با یکی از ابزار‌های طراحی گرافیک مثل فتوشاپ، یا یکی از نرم‌افزارهای اختصاصی طراحی UI است، در ادامه چندتا از معروفترین نرم‌افزارهای این حوزه را معرفی می کنیم، از آنجایی کار طراحی UI برای نرم‌افزار‌ها و سایت‌ها انجام می‌شود، پای کدنویسی هم به میدان باز می‌شود؛ البته نه در حد یک برنامه‌نویس!

صحیح است که طراحی رابط کاربری مرحله‌ای جدا در طراحی سایت و اپلیکیشن منظور می‌شود، اما یک طراح حرفه‌ای UI باید کمی اطلاعات درباره UX و کمی اطلاعات هم از برنامه‌نویسی داشته باشد.

چند ابزار محبوب طراحی UI:

1. Adobe XD

2. Sketch

3. Figma

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

×